VOOROUDERVEREING

Al 16 jaar lang leer ik mensen in heel Europa wat Afro-Caraïbisch sjamanisme is. Het is mijn passie om mensen de rijkdom bij te brengen van de tradities en religies van de Yoruba, de Bantu en uit Congo. En dan vooral van de voorouderverering.

Waarom voorouders? hoor ik je vragen. Om daar een antwoord op te geven, moet ik een paar dingen uitleggen. Als we spreken over ‘voorouders’ dan hebben we het over iets dat groter is dan alleen maar onze familieleden die naar een hoger niveau zijn overgegaan. Het woord ‘voorouders’ betekent ‘zij die vóór ons zijn gegaan’, dit houdt dus in dat we het vanuit een breder perspectief moeten kijken. Uiteraard beginnen we altijd met hen die we kennen als onze ouders, grootouders, broers en zussen, etc. Zij zijn de basisvoorouders van onze directe bloedlijn en dienen de eersten te zijn die wij eren.

Maar als je gelooft in reïncarnatie dan weet je dat je in je vorige leven of levens ook ouders, grootouders, broers en zussen had, wat dus betekent dat er ook voorouders uit die fase(s) zijn. Het is natuurlijk mogelijk dat die je niet meer voor ogen staan omdat bij reïncarnatie de herinnering aan het leven dat je achterlaat vaak wordt uitgewist. Door middel van regressietherapie, diepe meditatie of hypnose is het mogelijk door te dringen in de verborgen crypten van de geest en een glimp van je vorige zelf aan te raken.

In beide situaties hebben we eigenschappen geërfd van deze voorouders. In eerste lijn is dat het directe DNA van de voorouders van ons huidige leven. En als we iets geërfd zouden hebben van de voorouders uit ons vorige leven dan zou dat wellicht de hang naar een specifieke cultuur kunnen zijn.

Als je op zoek bent naar een beter begrip van jezelf, zoek dan in eerste instantie contact met de voorouders die je bekend zijn. Zodra je een beter begrip hebt wie zij zijn en hoe zij een rol in je leven spelen, kun je op zoek gaan in je andere levens. In mijn ogen zijn de voorouders van onze vorige levens onze ‘guiding spirits’. Door hun leiding kunnen we in de dimensie van het vorige leven kijken.

Terug nu naar de vraag waarom ik lesgeef over de voorouders. Het is mijn hoop dat ik mensen kan helpen zichzelf en misschien ook de situatie waarin ze zich op dit moment bevinden beter te begrijpen. In de tijd dat ik hier in Europa heb lesgegeven ben ik tot de ontdekking gekomen dat veel Europeanen door de verwoesting van de twee Wereldoorlogen zo veel familieleden zijn kwijtgeraakt dat ze soms niet meer weten wie hun voorouders waren. Velen hebben hun grootouders nooit gekend en zelfs hebben sommigen van jullie ouders hun grootouders niet gekend. Het is alsof er een belangrijke schakel mist in ons begrip. Door je te helpen in contact te komen met de energie van hen die ons zijn voorgegaan, hoop ik je een beetje inzicht te geven.